Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web

UNLV Libraries Main Page -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections -> Las Vegas Architects and Buildings Database -> Projects

Mandelbaum Schwartz Law Offices

Photos & Links: (Web Page 1) (Web Page 1) (Web Page 1)
Location:
Las Vegas, NV
Type(s):
Subtype(s):
Completed: 2004-11
Size (sq. ft.): 5800
Other Size Measure: 0.4 acre site
Firm(s):
Architect(s):
Owners: Mandelbaum Schwartz Law Offices
Contractors: Civil Engineer-CivilWorks
Electrical Engineers-Wright Engineers
General Contractor-Daniel Jaggers Construction
Structural Engineer-JCI
Architectural Elements: Harvest rainwater off roof for landscape. Orientation worked against the team. Integrated shade for the west facing windows in the form of a car canopy incorporated into the architecture. Daylight was incorporated into all areas of the building. Materials were chosen based on locality. Renewable bamboo veneer flooring. Heat island effect was mitigated by plantings of large shade trees along the western perimeter of the parking lot while the integrated shade canopy helps to lessen the amount of exposure as well. The plantings are not required by code and this was above and beyond zoning code for landscape.
Description: This 5,890 SF law office is located in the City of Las Vegas’ Medical District. The owners wanted something that would create a statement for the up and coming medical district and enhance the predominately older residential neighborhood. The contemporary design is highlighted by a tilted cube at the entry that provides a special and unique element for a simple building.

=======================

The primary goals of the design were to compress 5,800 s.f. of office space on a 0.4 acre site, provide natural day lighting, create a feeling of openness in the work areas and incorporate covered parking.

Being that the site’s location was in the advent of a Medical District Zoning, we had an opportunity to celebrate this event by the distinction of design character from its surroundings and waning context. The contemporary solution consisted of the main structure becoming a simple box with a north/south oriented butter fly roof to allow high day kit clerestories. The solar/car canopy engaged the main structure along with engaging the angle of the perforated metal tilted cube were the primary entrance was highlighted. This solution allowed the clients to be protected by the elements for their car to the front door along with incorporating the carport with the architecture. The buildings design has adopted the idea of harvesting and channeling water through its landscaping. Copper open faced scuppers run water down the face of the building giving the metal a blue, green and purple patina. In addition, the solar/ car canopy has a custom gutter that directs water through a spout onto a rock out cropping and is dispersed through landscaping.

The site’s location was the advent of a Medical District Zoning, offering the opportunity to celebrate this event by distinction of design character from its surrounding and waning context. The contemporary solution consisted of the main structure becoming a simple box with a north / south oriented butterfly roof to allow high day lit clerestories. The solar / car canopy engaged the main structure as well as engaging the angle of the perforated metal tilted cube and highlighted the primary entrance was. This solution allowed clients to be protected from the elements from their car to the front door along with incorporating the carport with the architecture. The building’s design has adopted the idea of harvesting and channeling water to its landscaping. Copper open faced scuppers run water down the face of the building giving the metal a blue, green and purple patina.

Inside, natural light is abundant throughout the building with indirect day light from the clerestory refracting off the inverted wood ceiling and on to the central file area. All offices utilize direct/indirect light fixtures. The open office layout and abundant natural daylight provide a sense of openness for a relatively small office building. Travertine, bamboo flooring, cherry wood ceilings, and rich earth tones all blend together to create a warm space.
Award(s) Won:
Extra Note: 2005 Nevada best 2005 Southwest Contractor, December 60-89.

AIA Nevada Design Awards (2005) Entry No. B05096, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Exteriors Photos, Site Plan, Sketches, Model Photos, Floor Plans, Elevations, Sections, Interior Photos, and CD

AIA Nevada Design Awards (2006) Entry No. B06011, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD

AIA Nevada Design Awards (2007) Entry No. B07065, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD