Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web

UNLV Libraries Main Page -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections -> Las Vegas Architects and Buildings Database -> Projects

Lee Residence

Photos & Links: (Web Page 1)
Location:
Las Vegas, NV
Type(s):
Subtype(s):
Completed: 2009-04
Firm(s):
Contractors: Civil Engineer: Summit Engineering
Structural Engineer: Mendenhall Smith
General Contractor: Job Construction
Landscape Architect: CWA Design
Architectural Elements: Solar panels provide heating for the pool, domestic water and radiant floor. Day lighting not only provides a warmth to the home, but shadow patterns enliven the spaces. Direct sun is minimized through courtyard overhangs. Material selection includes: rammed earth walls, recycled content metal panels, low-e glazing, and fly-ash content concrete. Rammed earth walls and arxx wall systems provide heavy thermal mass and an efficient building enclosure. The design includes smart technology to manage the lighting, shade devices and heating/cooling.
Description: The home is for a married couple and their two small children. They wanted a home that would allow them to enjoy the views to the, mountains, golf course and Las Vegas Strip.

The project is alongside Bear's Best golf course at the base of a mountain with views to the Las Vegas Strip. The site is split by a dramatic level change by a berm from the front to back of the site. The design fits into the berm enabling a lower level that benefits from natural day lighting.

The design offers connections throughout to the exterior. Moving from space to space, one sees vast perspectives or framed views of the surrounding environment and manmade courtyards. The views culminate in a roof deck which offers unrestricted views to the mountains, course and valley below.

The massing of the residence is connected through a material banding that folds from roof to wall to floor. The upper level is supported on rammed earth walls to form a grounding to the design.
Award(s) Won:
Extra Note: AIA Nevada Design Awards (2007) Entry No. UB07041, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD