Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web

UNLV Libraries Main Page -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections -> Las Vegas Architects and Buildings Database -> Projects

Waxman Residence

Photos & Links: (Web Page 1) (Web Page 1)
Location:
Nevada City, CA
Alternate Name(s):
  • An Artists Playground
Type(s):
Subtype(s):
Completed: 2005-12
Firm(s):
Architect(s):
Contractors: Landscape architect: BP Landscape
Structural engineer: Gabbantwoods
General contractor: John Hagen
Photographer: Joel Sherman
Description: “an artists playground”…… nestled into the rust colored rich soil of the Sierra Nevada foothills (in Nevada City, California), the Waxman Residence emerges from the hillside complimenting rather than dominating the surrounding manzanitas, cedars, pines, madrones, and sculptural black oats. Amidst the 21 acre parcel and poised over Mosquito Creek, the Zinc colored arched from echoes the surrounding granite outcroppings, the lateral corten steel shed is reminiscent of the vernacular-utilitarian mining sheds. The form, the layout, the materials, and the detailing all stem from the Owner’s various and sometime conflicting desires. Providing numerous wall planes for predetermined works of art while creating visual vignettes. Instituting the perception of an organic, flowing plan while still maintaining a tight budget, was achieved by structurally insolating serpentine-like sandblasted CMU site walls occasionally sliding through the structure. Also, in an effort to coexist with the property, the plan consciously meanders through the forest floor establishing a hierarchy of courts and plazas. Extensive use of clerestories mitered glass corners, glass saw-cut into CMU walls, and material extension from inside to out sustains the natural light utilization and indoor / outdoor spatial transitions. Presenting an established processional guest entry sequence from road to living room, while screening the Owner / service access was an additional request. Furthermore, in an effort to gel, these among other programmatic issues, a consistent detailing language is employed from stem to stern.
Award(s) Won:
Extra Note: AIA Nevada Design Awards (2004) Entry No. UB03059, Citation Award.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Project Entry Form, 3-D Computer Modeling, Photos of Model, Site Photos, Site Location, Site Plan, Floor Plans, Roof Plan, Photos of Model, Elevations, Sections, CD, 10 Years of Excellence in Design (10YRS072)
*This project won a 2004 AIA Nevada Design Citation Award in the Unbuilt category.

AIA Nevada Design Awards (2006) Entry No. B06019, Merit Award.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD