Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web

UNLV Libraries Main Page -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections -> Las Vegas Architects and Buildings Database -> Projects

Department of Employment, Training & Rehabilitation Office Building

Photos & Links: (Web Page 1) (Web Page 1) (Web Page 1)
Location:
Las Vegas, NV
Alternate Name(s):
  • State of Nevada Department of Employment, Training & Rehabilitation Office Building
  • Nevada Department of Employment, Training & Rehabilitation Office Building
  • Stanley P. Jones Office Building
Type(s):
Subtype(s):
Completed: 2006-08
Size (sq. ft.): 60000
Firm(s):
Architect(s):
Contractors: Architect: Dekker/Perich/Sabatini, Ltd.
Interior designer: Dekker/Perich/Sabatini, Ltd.
Landscape architect: J.W. Zunio & Associates
Structural engineer: Dekker/Perich/Sabatini, Ltd.
Electrical engineer: Harris Consulting Engineers
Civil engineer: Lochsa Engineering
General contractor: Roche constructions
Photographer: Patrick Coulie Photography
Others on the design team: The Weidt Group
Architectural Elements: Function: The plan of the building is organized into three, two story, functional zones: a zone on the west for employees and building services; a northeast wing to house administrative services and spaces for public dispute settlement, and a southeast wing for an unemployment insurance call center and field personnel offices. The plan organization was driven by the need for separate public and employee access. This separation was achieved utilizing the natural site grades, by providing two separate entry points, one at the upper, west end of the site for the employee entrance and another at the lower, east end of the site for the public. Day lighting: The narrowness of building footprints allows natural light to be delivered to any point within the occupied areas as well as to allow views to the north, south, and east. Equally important was the use of a butterfly roof to capture light and, at the same time, shade the glazing from direct sunlight with long, deep overhangs. Environmental systems: An under floor HVAC distribution system provide individual employee comfort control and more healthy air quality. The elevated floor also provides for the distribution of all electrical and communications cabling providing ease of access for future reconfiguration. Exterior Building Materials: Reds, tans, and lavenders, colors of the Mojave Desert were used as the facility’s color palette. Exposed concrete, inspired by the renowned 19th century, “Scotty’s Castle” of Death Valley is also used to express a totally green, self sufficient architecture in response to our harsh desert environment.
Description: The new two-story, 60,000sf office building for the State of Nevada, Department of Employment, Training and Rehabilitation, (DETR), is designed to bring together several departments, scattered throughout the Las Vegas valley in various facilities, as well as provide for anticipated future growth of the department.

Serving the Director’s Office, Southern Regional Employment Security Division, Unemployment Insurance, Appeals, Benefits Accuracy Measurement, Benefit Payment, and Field Audit, this new building addresses security and visitor entry and access through layers of accessibility. Additional features include an open office landscape environment for a major call center, administrative offices, job connect facilities, a computer service center, and warehouse.

This project boasts a LEED Silver Certification level of design, however will not file for certification. Natural day lighting, drought tolerant landscaping, and energy conservation are key LEED features. However, this building design goes beyond tradition for Nevada and is the first of its’ kind. The design for this building incorporates raised access flooring as a means of delivering voice, data and power to maximize flexibility and under floor HVAC for air distribution. The under floor air technology is expected to improve indoor environmental quality, reduce construction and operating costs, and boost productivity by giving the occupants greater control over their environment and their thermal comfort. All electrical switches are on sensors to automatically shut on and off when the rooms are entered or unoccupied for a length of time.

In addition, the building is situated to preserve the magnificent mountain views to the east and is located back from the street in a park-like setting incorporating walking paths around the campus and connection to other State buildings in the area.
Award(s) Won:
Extra Note: UNLV Architecture Studies Library holds: Project Team Members List.

AIA Nevada Design Awards (2004) Entry No. UB03040, Winner, Citation Award. UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Project Entry Form, Site Location, Site Plan, Plant Schedule, Floor Plans, Sections, Elevations, Interior Perspectives, Exterior Perspectives, CD, Boards from 10 Years of Excellence in Design (10YRS061)
*This project won a 2004 AIA Nevada Citation Award in the Unbuilt category.

AIA Nevada Design Awards (2006) Entry No. B06021, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD

AIA Nevada Design Awards (2007) Entry No. B07015, Submission.
UNLV Architecture Studies Library holds: Form Core Boards, Project Identification Form, Photo Release Form, Intern Compensation Disclaimer Form, Project Entry Form, Exteriors Photos, Site Plan, Floor Plans, Interior Photos and CD