Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> Gensler of Nevada Office

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: IE09017
Project Name: Gensler of Nevada Office
Building Type: Interior Architecture-Office
Completion Date: January 2008
Architect:Gensler of Nevada
Building Location: 3883 Howard Hughes Pkwy., Suite 650, Las Vegas, NV
Type of Construction: Tenant improvement, Type V
Materials Used: Metaquartzite, corktile, existing concrete, interface carpet tile, strawboard substrat, reclaimed wood furniture, Low-VOC paint, bamboo ceiling tiles
Building Area: 8,517 sf (usable)

Design Team:
Architecture Firm:
Gensler of Nevada
Architect of Record: Gensler of Nevada
Client/Owner/Developer: Gensler of Nevada
Interior Designer: Gensler of Nevada
Structural Engineer: Brokette Davis Drake, Inc.
Electrical Engineer: Harris Consulting Engineers, LLC
Mechanical Engineer: Harris Consulting Engineers, LLC
General Contractor: Crisci Builders,
Photographer: Nick Merrick/Hedrich Blessing
Lighting Design: Harris Consulting Engineers, LLC

Narrative:
Certified LEED Gold, Gensler of Nevada’s 8,500 SF Office in Las Vegas’ Hughes Center is the first LEED-certified space in the premier business park. Located on the sixth floor of 3883 Howard Hughes Parkway, the office was designed to maximize natural light and highlight the expansive views of the surrounding city and mountains. Both futuristic and organic in plan, the space features angled walls in the reception area and a curvilinear wall that undulates through the design studio. Two flexible conference rooms open via movable walls to become one large conference space. The glass wall that fronts the conference rooms can also slide away to open the room to the reception and create one large space for special events. Plasma screen monitors provide video for conferencing and presentations in the lobby/conference areas. In the design studio, all enclosed spaces are on the interior of the floor plan, which provides daylight and views to the entire staff. A collaboration meeting area nestles into the curvilined wall and provides a space for project reviews and displays. Luminous floating panels provide other display opportunities throughout the studio and indirect lighting at the perimeter of the space enhances the sense of daylight and openness. Design elements in this sustainable space feature locally-quarried rock and rapidly renewable materials such as cork. Low-voc paint, carpet and adhesives were also used to improve indoor air quality. Sealed cement floors are employed throughout the offices’ common areas sustainable furniture was also included–natural wood ottomans and tables can be found throughout the space. The office was designed to cue off natural features of the surrounding valley–a raised circular ceiling in the lobby is illuminated to resemble the ever-present Nevada sun and a triangular ceiling panel is painted blue to symbolize the expansive sky. Desert cacti are also featured throughout the office space.

Sustainable Description:
Gensler of Nevada’s LEED Gold-certified office is an example of the firm’s longstanding commitment to sustainable design. Designed to maximize natural light, artificial lighting is rarely used. Finishes were chosen for their sustainability and include locally-quarried rock (Nevada sandstone) and rapidly-renewable materials such as cork. Low-voc paint, carpet and adhesives were also used to improve indoor air quality. Sealed cement floors in the common areas reduced the use of more materials. Sustainable furniture was also included–natural wood ottomans and tables are found in the space. Desert cacti were also chosen for décor. The construction process was also sustainable-81 percent of the projects’ construction waste was diverted from landfill. Gensler’s office is located in Hughes Center, one of Vegas’ most pedestrian-friendly business parks, with a variety of restaurants and shops within walking distance of the office. These amenities provide choices for the staff that they can reach by foot or by using one of the many bus routes surrounding the center. Gensler’s public spaces are vibrant ones that encourage collaboration and socialization–the conference center at the front of the office opens completely to create one large space for events. The office’s open floor plan is surrounded by windows that bring the surrounding community into the office, which also reflects the firm’s culture of openness and inclusion. The thought design created a sustainable space that encourages healthy and happy staff; while the site was selected for its ability to connect the firm to the surrounding community in a sustainable way.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:06 PST