Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> Wild Rose Hotel & Casino

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: B09056
Project Name: Integrity Office
Building Type: Commercial Office
Completion Date: September 2007
Building Location: 2480 E. Tompkins Ave. Suite 232 Las Vegas, NV
Type of Construction:
Type V
Materials Used: Insulated concrete panels (studio),corrugated metal panel (administration), and cement plaster (support services)
Building Area: 6640 sf

Design Team:
Architecture Firm: Pugsley. Simpson. Coulter. Architects
Architect of Record: Sean L. Coulter, AIA, LEED AP
Client/Owner/Developer:
Integrity Engineering
Interior Designer: Pugsley. Simpson. Coulter. Architects
Landscape Architect: J. W. & Associates
Structural Engineer: Mendenhall Smith, Incorporated
Mechanical Engineer: Integrity Engineering
Electrical Engineer: Integrity Engineering
Civil Engineer:
Integrity Engineering
General Contractor: H & H Development
Photographer: Sean L. Coulter, AIA, LEED AP

Statement of Design Approach:
Integrity Engineering office building is a facility located adjacent to Eastern Ave., a major surface arterial connecting central Las Vegas to the north with the new masterplanned developments of Seven Hills and Anthem to the south.H The design approach was to create a flexible, adaptable, and naturally daylit office environment for the owner. Ironically, Integrity Engineers never occupied the building due to the econmic downturn. Instead, the building is now occupied by a new tenant, Athleticare Physical Therapy & Sports Performance, and the open studio area was easily converted into physical therapy environment. The daylit spaces serve to motivate and rejuvenate the patients.

Narrative:
BUILDING AS EDGE CONDITION. The clients mandates were simple, he wanted a building that used daylight as the primary means of light, the use of costeffective and permanent materials, company identity, and exposed structure in the studio.

Due to site constraints, an existing site masterplan dictated by the nearby residences and the local townboard, the building was forced to be oriented in a north-south direction. The challenge was to develop a building that utilized daylight as the dominate light source during the day while minimizing solar heat gain. This was accomplished by allowing light in from north and south facing clerestories and windows, while the east and west elevations maintained minimal amounts of openings. The clerestories were created by sloping and bending the roof forms over the lobby and studio areas while the east and west walls remained essentially in a single plane.

The heat gain was minimized by using insulated concrete panels along the east and west elevations. This not only gave the vertical shell of the building a high R-value but allowed for exposed stained concrete on both the exterior and interior sides of the walls. Function dictates change of form and material. As a response to the constraints of the site, the elevations were treated much like a bas-relief, the most subtle of plane changes were exaggerated with variations in material and form thus allowing texture and shadow to accentuate the massing. This massing also reflects the different internal zones of the building; administration, lobby, studio and offices.

Sustainable Description:
Due to site constraints and zoning regulations, the building is situated in a northsouth direction. As a result of this site configuration, protection of the east and west walls (75% of the total wall surface) became critical if a sustainable solution was to be implemented. There were two approaches to our solution, the first was to minimize fenestration on these walls the second was the use of insulated concrete panels for the east and west walls. These sandwich panels have an r-value of 36, nearly double the requirements of local building codes.

Another challenge due to the site configuration was the location of the main entry to the building. The main door faces due west, obviously not the most ideal location in a desert climate that can exceed 115 degrees. Protection from the sun was paramount, however, the site did not allow room for canopies. The solution was to create a screen wall directly in front of the entry to help shield it from the harsh west-setting sun. The use of local manufactured or regional materials were also implemented. For example, concrete, locally manufactured insulated concrete panels, locally mined and produced cmu, regionally produced engineered framing members and regionally produced standing-seam metal roofing. Along with daylighting, energy efficient light fixtures and an open plan, made for a sustainable project.
 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:06 PST