Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> Roy Martin Middle School Replacement

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: B09036
Project Name: Roy Martin Middle School Replacement
Building Type: Educational
Completion Date: August 2008
Building Location: 28th St. & Sunrise Ave., Las Vegas, NV
Type of Construction: Type II-B
Materials Used: Concrete masonry, zinc panels
Building Area: 167,200 sf

Design Team:
Architecture Firm: Pugsley. Simpson. Coulter. Architects
Architect of Record: Wade Simpson, AIA, LEED AP
Client/Owner/Developer:
Clark County School District
Interior Designer: Pugsley. Simpson. Coulter. Architects
Landscape Architect: Hill Clark & Associates
Structural Engineer: Mendenhall Smith, Incorporated
Electrical Engineer: T.J.K. Consulting Engineers
Mechanical Engineer: Petty & Associates
Civil Engineer: Nevada By Design
General Contractor: Pace Contracting Co.
Photographer: Sean L. Coulter, AIA; Janae Shields
Food Service Consultant: Landmark Design, Inc.

Statement of Design Approach:
Roy Martin Middle School is a 167,200 s.f. replacement for the existing school. The building houses 6th, 7th and 8th grades with approximately 1500 students. The energy of the project radiates from a central courtyard that acts as a community activity zone. It is this space as well that organizes the entire campus. The gymnasium, commons, classroom buildings, administration and band/art building surround the central space.

A strong sense of community pride pervades the neighborhood. The design uses that sense of community as a starting point for site organization and building forms. Though the campus must remain secure at the owners’ request, entries into the courtyard were designed to be welcoming and transparent. CMU, corrugated and standing-seam metal panel and concrete were implemented due to its longevity and minimal maintenance. The material colors and textures used on the project were selected based on the portion of the existing school that remained standing after a fire had consumed the gymnasium. This was to pay homage to the long-standing community centered school that would soon be transformed into administration offices after construction was complete with the new Roy Martin Middle School

Narrative:
Roy Martin Middle School was constructed in 1964. Located in a disadvantaged neighborhood close to the famous Fremont Street, the school quickly became a center for learning and community activity. In 2004, Roy Martin Middle School fell victim to arson; the gymnasium was destroyed and portions of the school were heavily damaged. For 40 years, Roy Martin served the surrounding neighborhood as a community center, a place of learning, and a historical landmark.

This project, the school’s replacement, sought to serve the community in similar ways. The team wished to design something the entire community, not just students, could utilize. An emphasis was placed on creating unique, quality spaces that could be enjoyed for years to come - much like the original school.

Sited on the original school’s playground, the five new buildings were originally designed as a site - adaptable prototype. The prototype was modified to fit unique site conditions and constraints. A welcoming entry embraces students with its dynamic building forms and larger-than-life signage. Just beyond the entry, a central courtyard encourages interaction between teachers and students of all ages. Classrooms receive ample amounts of natural light, creating a bright and vibrant space suitable for learning and discovery.

Sustainable Description:
“Sustainability” was never a concern for the design team. That is, the design team viewed “sustainability” as an inherent part of good design - that all buildings should be “green,” regardless of client demands or prevailing architectural fads. The project was designed and modeled to LEED 2.0 standards. However, the client felt that as long as the building performed to these standards, the cost of LEED certification was not deemed necessary.

The replacement school features elements of “sustainable” design. To keep within budget, the design team sought cost-effective sustainable solutions. Features that would most benefit the students were given top priority. Upon researching the positive effects of natural light on learning, the team focused on providing daylight to classrooms. The classroom building was oriented so that the majority of windows face south, receiving maximum sunlight during school hours. First floor classrooms receive lighting through light wells that also function as electrical and mechanical areas.

Many other standard practices were implemented, including the use of recycled materials, low VOC paints and adhesives, and efficient HVAC systems. Existing, on-site boulders were re-used as retaining walls. Again, these “sustainable” practices came naturally; the team wished to create enjoyable, healthy spaces, and employing such practices was an obvious decision.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:06 PST