Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> Kendyl Depoali Middle School

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: B09016
Project Name: Kendyl Depoali Middle School
Building Type: Educational
Completion Date: August 2009
Building Location: 9300 Wilbur May Pkwy., Reno, NV
Type of Construction: Type II-B
Materials Used: Metal panel/glass/cmu
Building Area: 198,000 sf

Design Team:
Architecture Firm: Sheehan Van Woert Bigotti
Architect of Record: Angela Bigotti-Chavez, AIA
Client/Owner/Developer:
Washoe County School District
Interior Designer: Sheehan, Van Woert, Bigotti
Landscape Architect: CFA
Structural Engineer: Hartman Engineers
Electrical Engineer: PK Electrical Engineers
Mechanical Engineer: CR Engineers
Civil Engineer: Odyssey Engineers
General Contractor: United Construction
Photographer: ASA Gilmore

Statement of Design Approach:
The design responds to the Owner’s brief to generate an environmentally responsive Middle School prototype that responds directly to the Vision 2015 Education Specifications and offers a signature style design that invigorates pride for the staff, students, and community all within a tightly constrained budget.

Narrative:
For this new prototype middle school, the Washoe County School District desired a building that would give a signature style and functionality to their new goals for providing better learning environment that sets the bar high and exceed the standards for education. The challenge was to create signature aesthetics, high performance functionality, and future site adaptability within extremely tight budget constraints.

The design team approached this challenge by first generating an adaptable “kit of parts” solution organized by a main street corridor. This offers separate wings organized around an outdoor courtyards which include outdoor learning rooms. Each grade level, 6th, 7th, and 8th and the elective classrooms are occupied in two individual two-story “wings”, and the administration, library, gymnasium and cafeteria each occupying separate “wings”. Collectively, the building acts as a campus yet functions as one facility. Separating 7th and 8th grades in one wing and 6th grade and electives in another directly responds to the District’s brief to address age differences. To address the strict budget constraints, a repetition of stacked concrete block walls alternating with glass curtain walls created an economy of means and efficient construction assembly. This system of organized components is countered frequently by cantilevered team rooms to help give signature to the facility. The classroom wings, gymnasium and cafeteria areas were addressed as simple flat roof forms countered by the main entrance, library and administration areas which were given an expressive inverted roof aesthetic to celebrate their importance of function and location at the center of the parti. The architecture responds to the request for maximized natural daylight with curtain wall windows at the main street corridor, team rooms, library and cafeteria.

The District’s goal to make this a place that contributes to the community was addressed by developing the cafeteria into a stage and performance space and creating the east courtyard as an amphitheatre for outdoor events. The entire design was approached with the focus on maximizing impact of expenditure in order to provide the necessary programmatic requirements with aesthetics that build school pride and community respect for the tax dollars invested. The cost efficient strategies resulted in a construction cost of 25% less than that allocated for the project with no cut in program space ($40 million spent vs. the $61 million budgeted).

Sustainable Description:
As part of the high performance school criteria the design incorporates the following sustainability strategies.

Energy Efficiencies (estimated to save at least 60% on utility costs compared to schools built just 10 years ago): Reduced heat island effect with light colored concrete paving and decomposed granite White roof surfaces for maximum heat reflectance, Low E glass, Energy Management Controls, Daylight Sensors, and Ground Source Heat.

Indoor Environmental Quality: Environmentally safe paint, Low VOC interior material, CO2 sensors

Water Efficiency: 100% reclaimed irrigation water, storm water pollution prevention, low flow fixtures, water efficient landscaping to reduce water consumption, water from inverted roof routed back into the landscaping.

Reduced Electrical Demand: Maximized natural daylight in all areas and use of exterior light shelves to extend light further into the building.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:06 PST