Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> Fernwood Folly Residence

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: B09014
Project Name: Fernwood Folly Residence
Building Type: Residence
Completion Date: Spring 2009
Building Location: Reno, NV
Type of Construction:
Structural Insulated Panel System (SIPS) at main roof, conventional wood framing and a few steel framing members
Materials Used: Beveled redwood siding, ledgestone, fiber cement board panels @ low siding & soffits, and flat locked corten steel sheet siding at towers
Building Area: 3,118 sq. ft new single family dwelling with 532 sq. ft. garage

Design Team:
Architecture Firm: JLS Design
Architect of Record: Joel Sherman
Client/Owner/Developer:
Craig Horangic, Doreen Franks
Landscape Architect:
Craig Horangic, Doreen Franks
Structural Engineer: Bjur engineering, LLC
Civil Engineer: Black Diamond Construction & Galletto Constructin
Mechanical Engineer: Woods Energy Consulting
General Contractor: Joel Sherman, Brian Kuwdtz

Statement of Design Approach:
• Off the shelf vernacular materials configured in a site generated up-to-date response to “what is modern mountain living?”
• Appropriate use of innovative materials, such as the Structural Insulated Panel System (SIPS) at main roof Working with the panel system and designing accordingly. Thus the incorporation of a 4 ft. modle and an 8 ft. maximum span due to the snow load.
• Use of Sustainable materials when possible, without bringing un-due attention. The aim is be as sustainable as possible within economic reason, but not a blatant platform to advertize “green”. Achieve “integrated sustainable” design rather than “exploited sustainable” design. Subtly was the owner’s intent!
• Maximize southwestern daylighting.

Narrative:
Amongst spires of pine trees, the residence settles into its site at the base of Tahoe Donner forested hills. The project’s very basic form began as a response to a simple agenda: capturing the abundant natural light, the owner’s desire to explore 21st century “mountain modern” architecture, and quiet integration of environmentally friendly building practices and technology. The singular shed roof, the building’s dominant form on first approach, is a perfect demonstration of this agenda. Initially a response to shedding significant amounts of snow away from the public side of the house and maintaining an open face to southern sun and light year round, the actual roof pitch and structural layout was determined by the use of SIPS (Structural Insulated Panel System), generally heralded as an eco-friendly building component.

The 3,118 sq. ft. residence faced with detailed cor-ten panels, ledgestone, redwood and cement fiber panels, solidly anchors the shed roof which is juxtaposed to the horizontal cantilever of the low-slope “blade” roofs. The plan of the house steps with the site, alleviating the need for extensive grading and results in a dynamic living space. The list of eco-friendly materials and practices is lengthy: however, the general intent was not to bring special attention to such products, but rather integrate them seamlessly. SIPS (Structural Insulated Panel System) forming the upper shed roof, passive solar gain, extensive natural daylighting, aspen aerogel spaceloft insulation on the sub-floor, radiant foil, understated whole house fan ventilation systems, “smart” home electronic technology, closed cell spray-in wall insulation, and a high efficiency masonry fireplace are just a number of sustainable aspects that are intentionally undetectable but highly effective.

Modern sensibilities and the clean lines of a more contemporary design approach are often labeled as cold and impersonal, and not appropriate in the creation of a warm and harboring mountain environment. However, this residence not only answers the call of contemporary leanings, it does it with great warmth, light and site appropriateness, all brought about by the careful choosing of materials and gentle utilization of an already perfect landscape.

Sustainable Description:
The following responsible employment of current technologies and sustainable materials create a present day example template for contemporary (“2009”) solutions:
• Appropriate siting of the residence as it relates to the topography, solar exposure, snow shedding, and green-belt adjacency.
• General scale and massing taking its queues from the neighboring structures and appropriately incorporating, rather than blindly regurgitating, the imagery of the past as a cartoon.
• Threaded the project into the forest floor with a minimum of disturbance (feathered into the landscape).
• Regionally accessed, conventional materials creatively reconfigured for an appropriate up-to-date solution for mountain living.
• Intentionally strove to conceal the garage with integrated finishes, focusing the neighborhood response onto a more pedestrian experience.
• SIPS (Structural Insulated Panel System) were utilized as the structure and insulation system for the main upper shed roof. The overall grid layout was generated by the SIPS capacity for this specific property.
• Aspen Aerogel Spaceloft insulation was installed for thermal bridging protection at exterior walls and between the subfloor & lightweight concrete (R-5) to boost the efficiency /speed of hydronic floor heating system.
• All under floor cavities and battered wall cavities were lined with Radiant foil.
• An additional 1 inch (above and beyond wall cavity insulation) Owens Corning “Foamular” was installed at the battered stone walls and the steel skinned towers.
• All exterior walls were filled with 5 ˝” of “Icylene” closed cell foam insulation (solid) and lined with radiant foil prior to sheetrock installation.
• Lutron Homeworks (Smart home electronic system) System controls the lighting, motorized windows, shades, and fan systems.
• All under floor cavities and battered wall cavities were lined with Radiant foil.
• (2) low flow whole house fans (Airspace) were installed to utilize a “stack effect” at the top of the stairwell tower for summer ventilation / exhausting.
• I n stallation of a high efficiency Moberg MFC masonry heater fireplace.
• (1) ton of concrete hydronically heated thermal mass was installed in an internal wall separating the living room and upper gallery.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:06 PST