Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2009 awards -> City of Henderson-North Community Police Station

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2009





 
Entry number: B09007
Project Name: City of Henderson-North Community Police Station
Building Type: Police Sub-Station
Completion Date: June 2009
Building Location: 255 E. Sunset Road Henderson, NV
Type of Construction: Type II-B
Materials Used: Steel Frame, Stucco, and Corrugated Metal
Building Area: 35,600 sf

Design Team:
Architecture Firm:
Tate Snyder Kimsey
Architect of Record: Tate Snyder Kimsey
Client/Owner/Developer: City Of Henderson
Interior Designer: Tate Snyder Kimsey
Landscape Architect: Southwick Landscape Architects
Structural Engineer: Greg Gordon & Associates
Electrical Engineer: Harris Consulting Eng.
Mechanical Engineer: Harris Consulting Eng.
Civil Engineer: Malpass Design Group
General Contractor: Rafael Construction

Statement of Design Approach:
The design of the North Community Police Station seeks to reflect the image, relationship and influence the Henderson Police Department is striving to develop with it’s new neighbors in an older, high-crime community: stability, transparency and visibility.

Rectangular massing is used to symbolize the stability the new station will bring to the neighborhood. The separation of the rectangular forms create opportunities for large expanses of glazing to provide visual connections between the department and residents. The station’s prominent frontage along a major thoroughfare provides the visibility and presence, the police desire, to exert a positive influence on the community.

The station was also designed to be a responsible neighbor, incorporating regional sustainable design strategies into it’s development and operation.

Narrative:
The North Division Community Police Station began in 2004 with a study to identify the City of Hendersonís law enforcement facilities through 2015. It was determined that expanding service areas and explosive population growth have created demand for community police stations in all divisions. To meet this need, new stations are planned throughout the city, beginning with this 35,600 square feet building at Sunset Road and Moser Drive, where the highest level of service calls were received.

The facility includes administrative offices, briefing and report writing rooms for patrol officers, evidence handling and storage areas, locker and fitness rooms, and a training room intended to be opened for community functions as well as ongoing law enforcement training. The building layout provides a logical separation of public and employee spaces, grouping shared functions together. Employee entrances are oriented toward the secure parking area, while the lobby and training rooms are accessed from a visitor parking areas.

To further reach out to the surrounding neighborhood, a community park was created on the corner of the site, with a meandering, tree-lined walking trail at the perimeter to provide connectivity and as an amenity to the nearby residents.

Sustainable Description:
Currently awaiting LEED Gold Certification, The North Community Police Station has been developed using LEED guidelines and regional strategies. Day-lighting, water use, indoor air quality and energy efficiency were the primary focus in the sustainable approach.

Landscaped trails and community space is provided to encourage the general public to visit the site. To achieve water savings, native and adaptive plants are used in the landscaping fed by high efficiency drip heads. About 10 percent of the plants will be taken completely off irrigation once they are established. Rainwater diverted from parking lots through the bio-swales is filtered back into the underground aquifers to reduce storm water run-off into the streets. Ultra efficient water fixtures in the restrooms are projected to save 100,000 gallons of water a year, resulting in more than 40% water use reduction.

Energy efficiency was one of the main goals for this building. 30 kW Photo voltaic panels are installed on the covered parking canopies contributing towards the buildingís energy use. The panels are anticipated to generate 17 percent of the stationís power. Daylight strategies are employed to further reduce the energy load. Skylights and clerestory windows are used throughout the facility. Artificial lighting is connected to photo sensors that turn the lights off when there is ample daylight and turns them on when it gets too dark. Lighting is also connected to occupancy sensors to shut lights off when the rooms are not in use.

To maintain a high level of indoor air quality, low or zero VOC adhesives, sealants, paints and coatings, carpet systems, and composite wood products have been specified. In addition, specifications required the contractor to implement Indoor Air Quality Management Plans during construction and prior to occupancy.
 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:05 PST