Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 

Entry number: IE08011
Project Name: NALANI
Building Type: Healthcare
Completion Date: February 15, 2008
Architect: AssemblageSTUDIO
Project Location: 10885 S. Eastern Ave., Henderson, NV 89052

Design Team:
Photographer: AssemblageSTUDIO

Project Descripton:
Project identification number: 1E08011
Project category: interior architecture
Type of project: tenant improvement
Completion date: 2-15-08
Type of construction: VB
Materials used: 3 form acrylic, wood slats, accustical panels, steel, drywall and river rock
Building area: 2,310 sf.

Statement of Design Approach:
The main design approach was to enhance the tenants space through openness and daylighting. The double loaded corridor was abandoned, which allowed the space to be open and free flowing. The design capitalized on the existing shells glazing to the east and north.

Narrative:
The design transforms the clinical perception of a doctors office to one of tranquility. The feeling of containment is discarded for a sense of openness. Functions become spatial objects that patients move around and through. Visual interest is enhanced by the abundance of daylight. Shadow patterns playoff the object creating opportunities for visual stimulation. Simple everyday materials; drywall, wood slats and acrylic are combined with 3 form seaweed glass panels to liven the space while adding richness to the overall composition.

Sustainable Description:
Daylighting strategies were developed and carried through the entire program. The goal was to reduce the electrical load and create spaces that require minimal lights to be turned on during business hours. Sun studies were performed to maximize sun in the winter, and to minimize and protect in the summer. All offices and treatment room received motion sensor lighting controls. Locally available rock and wood were used as the finishes.

 

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:05 PST