Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 

Entry number: B08055
Project Name: Corporate Center VI Office Building
Building Type: Commercial
Completion Date: July 2008
Architect: TKC Design PC
Building Location: 2360 Corporate Circle, Henderson, NV 89074

Design Team:
Electrical Engineer: BBA Engineering
Landscape Architect: Southwick Landscape Architecture
General Contractor: The Korte Company
Structural Engineer: Paul Kohler Delp Structural Engineers
Civil Engineer: Advantage Civil Design Group
Interior Designer: TKC Design PC
Photographer: Opulence Studios

 

Statement of Design Approach:
Corporate Center VI Office Building, located within the Corporate Center Office Complex in Henderson, Nevada, met the challenge of providing a Class A office building with a unique design presence while maintaining the cohesive design standards of the business park. The building interacts with its surroundings through the use of similar color, stone tile accents, and pre-cast concrete panels, without mimicking the adjacent buildings directly. The 'U' shaped plan of the building provided a landscaped outdoor courtyard for employee use and natural light and views for building occupants. The parking garage is located behind the building providing the fourth 'wall' for the courtyard and allowing access to the building by connecting covered walkways. The Corporate Center VI Office Building is designed to obtain LEED Silver certification per the U.S. Green Building Council.

Narrative:
Corporate Center VI is approached from the northwest by a grand walkway with integral colored concrete in a rectilinear joint pattern. Changes in the elevation of the entrance walk occur with two short sets of steps separated by a landing. Lighting for the steps is provided through the bottom of the clear anodized aluminum handrails. Generous landscaping provided around the building is enhanced by the use of decorative retaining walls. The building's U-shaped plan allows for an open air courtyard defined by the three building walls and the parking garage. The courtyard is enhanced with landscaped planters at the building perimeter and trees planted in landscaped boxes laid out in a grid pattern within the courtyard. Landscape lighting is provided to enhance the courtyard experience at night. A patterned surface similar to the front entrance walk using joints and integral colored concrete completes the courtyard.

The exterior of the 4 story building consists of integral color precast panels with texture, patterned reveals, and a mix of ribbon and punched glass openings that compliment the design language of the business park. The enhanced feature of the building façade is the four story glass and clear anodized aluminum curtain wall defining entry to the building. A four plus story fin wall clad in black stone tile provides the transition between curtain wall and pre-cast walls while directing attention to the main entrance of the building, an all glass entrance vestibule extending the width of the lobby.

Inside the building features a dramatic two-story atrium lobby with stone tile flooring, granite tile accent walls, and lyptus wood paneling. A balcony with alternating decorative glass panels spanning stainless steel balusters connect the east and west wings with the elevator lobby. The lobby is flooded with natural light from the 2-story north facing curtain wall and enhanced interior lighting is provided by a combination of decorative wall sconces and suspended light fixtures. Common areas within the building continue the rich lobby design with patterned stone tile flooring and walls at corridor alcoves and the toilet room alcoves. Decorative wall sconces and suspended fixtures provide lighting at the alcoves.

The parking garage is a four level pre-cast structural system located behind the building. Access to the building is by covered walkways at the ground level. The color scheme of the painted garage coordinates with the building color scheme.

Sustainable Description:
Corporate Center VI is designed to obtain LEED Silver Certification for Core & Shell. To obtain LEED Certification the following objectives were met:

  • Site open space was maximized.
  • A construction waste management plan was implemented (diverting 75% of waste materials from landfills to be recycled).
  • Local materials with recycled content were used wherever possible.
  • Low VOC emitting materials were used.
  • Water reducing plumbing fixtures were specified and installed.
  • Materials such as low-E glazing were used to optimize energy performance.
  • Green Power; Solar panels were installed on the top level covered parking structures to assist with garage electrical power.
  • Heat Island Effect - Roof; A white reflective TPO roof membrane was installed on the office building providing a high Solar Reflective Index (SRI).
  • Enhanced commissioning of the HVAC system to meet LEED requirements was performed and measurement and verification procedures are in place to monitor system performance.
  • The owner Tenant Design and Construction Guidelines encourage tenants to design to LEED standards.
  • Two Innovation in Design Credits were awarded for Green Cleaning and an Educational Program implemented by the building owner.
  • Three Innovation in Design Credits were awarded:
    • Exemplary Water Savings.
    • Greater than 40%, Over 50% Open Space.
    • Having an Accredited LEED Design Professional on staff.

 

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:05 PST