Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 

Entry number: B08035
Project Name: Maize
Building Type: Hospitality
Completion Date: October 2006
Architect: Carpenter Sellers Associates

Design Team:
Electrical Engineer: Wright Engineers
Landscape Architect: Netco
General Contractor: Breslin Builders
Structural Engineer: Wright Engineers
Civil Engineer: Malpass Design
Interior Designer: Yates Silverman

Statement of design approach:
To create a unique presence in a shopping center that didn't blend with the existing architecture. The idea of a building that was earthy & raw on the outside with an interior as a place of refuge from the desert elements; a calming, serene space with the "watering hole" as the central feature that all parts radiate out from. This simple structure rose from the desert and may one day return.

Narrative:
This neighborhood tavern located in the master planned community of Aliante in North Las Vegas was designed to feel as if it belongs in the desert; the design intent was to mimic the traditional building techniques of early settlers and create a building that feels like it rose from the earth and had been made of forms indigenous to the surrounding area.

Materials such as steel, glass and concrete compliment the simple, earthy design. A board formed concrete box is accented with weathering steel canopies and details that provide shadow, signage and entrance to the tavern. The weathering steel will also deliberately stain the concrete of the building. The use of weathering steel was to accentuate the idea that the building rose from the earth and will one day return to it. All of the steel on the project was treated and bead blasted to cause it to weather. The walkway to the entrance has 10' - 15' metal rebar scattered throughout the landscaping to create an abstract desert "field" designed to mimic maize, or corn stalks, as one enters the building. This sculptural element compliments the building and desert landscape.

The interior is designed around a circular bar layout based on the Native American word Hogan. A Hogan is a watering hole and the materials and forms metaphorically represent it. The concept contributes to the indigenous ideas about the building. The steel in the interior is designed to feel as if the structure was erected on instinct and bracings were provided as required. Perimeter seating around the bar plays up its importance in the structure and provides a way to break up the space and create smaller nooks for dining.

Sustainability description:
The design approach to this project was to create a building that "was of this place". To that end a simplistic desert architecture was explored that would give the appearance that it would one day weather and return to the earth that incorporated local materials and materials with high recycled content. Some examples of these follow. The design utilizes Paralam Parallel Strand Lumber for all beams. These are made of thin veneer strands of wood that would be considered waste in the manufacturing of other veneer products.

Steel with high recycled content is use for structural columns and interior and exterior design elements. The building envelope is heavily insulated and includes blown in cellulose insulation. The result is a building envelope that is 45% better than what is required by the IECC. The tables within the space are made from Kirei wood, which is manufactured from reclaimed agricultural fiber from the Sorghum plant. The stalks of this plant are usually burned or thrown in landfills after harvest. By using them in the production of Kirei Board this material is removed from the waste stream.

The glass tiles in the restroom are manufactured from post-consumer recycled bottles. The building is illuminated by a balanced level of daylight during the day and has a dimming system to create the appropriate levels of lighting throughout the day and night and reduce energy consumption and extend lamp life. In all, the building is provided with a level of sustainable design not typically provided in taverns.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:04 PST