Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 

Entry number: B08017
Project Name: Marguerite Wattis Petersen Athletic Academic Center, University of Nevada-Reno
Building Type: Educational
Completion Date: June 2008
Architect: Worthgroup Architects
Building Location: 1664 N. Virginia St., University of Nevada-Reno, NV 89557

Design Team:
Electrical Engineer: PK Electrical
Landscape Architect: Not Applicable
General Contractor: Penta Building Group
Structural Engineer: Ferrari Shields & Associates
Civil Engineer: Odyssey Engineering
Interior Design: Worthgroup Architects
Photographer: Jeffrey Dow Photography
Others on the team: Worthgroup Masterbuilders
Others on the team: Petty and Associates
Others on the team: SEED

Statement of Design Approach:
Marguerite Wattis Petersen Athletic Academic Center was completely privately funded and designed following specific criteria established through interviews with University of Nevada Athletics administrators, coaches and staff.

The building provides academic services for the athletics department including tutorial rooms for private and group sessions, counseling, a study center, computer lab and offices for instructors and staff. Spaces are designed to provide superior learning environments complete with natural daylight through an abundance of clerestory windows.

The Athletic Academic Center is located within the core athletic quad on campus and is sited carefully adjacent to existing buildings. The building itself blends with existing neighboring buildings, and it provides easy access to Legacy Hall, the Football Center, Pack Village, Mackay Stadium and Lombardi Recreation Center. It is designed and constructed following LEED guidelines and expectations are that it will achieve LEED Silver Certification. The entire complex is located on an open air plaza, lined with Little Leaf Linden trees, and paved with filtration enabling pavers, resting on Cornell structural soil used to enhance the growth of the sapling trees.

The design is complementary to nearby buildings carrying out common architectural vocabulary. At the same time, it presents its own distinctive character. The structure uses insulated concrete forms for maximum sustainable functionality including superior sound and temperature insulation. The exterior features campus-wide design elements. Mountain red brick with Sierra rose brick accent bands are featured on the exterior façade and columns with a beige exterior complementing the overall campus aesthetic. Wall sconces feature athletic logos and the wolf pack imagery. This ornamentation is based on athletic logos and colors to reinforce school spirit. Entry columns recognize names of donors and benefactors etched into precast concrete panels.

Inside, students can sit in the double height atrium space and view Foundation Plaza with its dramatic sculptural forms doubling as both art and donor recognition. This space provides the opportunity to reflect on the rich athletic legacy on campus. Materials were selected based on recycled content and low VOC's following LEED guidelines. In addition, the mechanical system was designed borrowing excess capacity from a neighboring building and running piping into the new building.

As part of the project, a new entry for the neighboring Cashell Building was designed to provide a seamless connection between the buildings. Here an expansive glass entry was added, as well as an arched extension of the building, which reaches into the newly created shared plaza, unifying existing with new space. Both the new entry to Cashell and the Athletic Academic Center, make use of sweeping University of Nevada, Reno signature blue roofs, mimicking the surrounding low lying mountains.

Narrative:
The $5 million dollar Marguerite Wattis Petersen Athletic Academic Center at the University of Nevada, Reno, provides academic advising and support services for student-athletes; helping them achieve their educational goals as well as academic endeavors.

The design team met the original budget of $5 million. Hard bids came in $500,000 under budget. Cost estimating was utilized with an in-house construction division for each milestone. Utilizing the contractors who know industry costs, in turn, ensured the project would stay within budget. In addition, all the funding was through private donations and did not include any state funding. Not as much fundraising was required as originally planned, thus, also saving the client money.

The 8,203 square foot LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) facility is a two level building. Sports and mechanical space is provided on the lower level, while the main level include seven tutorial rooms for private and group sessions, a computer lab with 38 workstations, a 2,000 square foot study center and offices for staff.

Design intent allowed the new center to blend in with, and compliment, what has become the 'nucleus' of athletic facilities on campus; including Legacy Hall, the Football Center, Pack Village, Mackay Stadium and Lombardi Recreation Center. The new athletic academic center is an ideal addition to the campus that plays a vital role in linking athletics and academics. The design utilizes a masonry, concrete and steel structure with curtain wall systems throughout. The design team coordinated closely with the contractor to complete the project with minimal interference with neighboring Mackay Stadium and Lawlor Events Center during football and basketball season.

Design met LEED guidelines and the building recently received certification status by USGBC. Sustainable approaches to the project included primarily daylighting strategies, high performing building systems, indoor air quality measures, use of low-emitting material, and building commissioning strategies.

Digital materials, both animated and printed were provided by the architectural team and used by the University for fundraising purposes. These digital materials highlighted building concept, site circulation and the final result.

Sustainability Description:
The Marguerite Wattis Petersen Athletic Academic Center will be the first and sole LEED certified building on the University of Nevada, Reno, campus. In order for certification, the project had to meet 33-38 LEED points, and in order to do so, the project had to encompass LEED ideals from site placement to final commissioning.

By utilizing an existing parking lot, or brown space, the Athletic Academic Center was able to fulfill several LEED criteria including: site election avoiding development of inappropriate sites and reducing environmental impact, developed density within the campus setting and protected surrounding green fields, no additional parking added and it was placed along a bus stop path with bicycle racks to encourage green means of transportation.

By using pavers for the new plaza, and adding trees to this landscaping we were able to achieve design points for storm water quality control, and avoiding heat island effects on site. Heat Island effects were also avoided on the roof through the use of light reflecting materials.
Both water consumption and light pollution were kept to minimal amounts through the selection of climate compatible plantings, and keeping lighting use down to the minimum amounts needed for the site.

Having a LEED accredited professional throughout the entirety of the project allowed the design team the opportunity to design for the use of LEED certified low-emitting materials such as adhesives and sealants; paints and coatings; carpet systems; composite wood and agrifiber products; and indoor chemical and pollutant source control. Innovative design by the team accounts for 75% of all spaces that are utilizing daylight as a lighting source. LEED design went beyond just architecture; also encompassing lighting and mechanical design through controllability of lighting systems and thermal comfort.

Due to the design team's extensive commissioning criteria they were able to achieve many points for areas like optimal energy performance, enhanced commissioning, measurement and verification, environmental tobacco smoke control, outdoor air delivery monitoring, and increased ventilation.

Working with LEED certified contractors ensured that LEED criteria was met for; diverting 50% and 75% of construction waste management from disposal, having 10% of total materials come from regional sources, and using 10% of total materials used from recycled content. Using certified wood, and implementing an IAQ construction management plan during construction and before occupancy ensured that all construction related LEED items were fulfilled.

 

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:04 PST