Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 

Entry number: B08016
Project Name: Coronado Medical Office Building
Building Type: Health Care
Completion Date: June 2008
Architect: TKC Design PC
Building Location: 2779 W. Horizon Ridge Pkwy. Henderson, NV 89052

Design Team:
Electrical Engineer: X-nth, Inc. (formerly GRG)
Landscape Architect: Ideal Landscape Unlimited, Inc.
General Contractor: The Korte Company
Structural Engineer: Barker Drottar Associates
Civil Engineer: Spectrum Surveying & Engineering
Interior Design: TKC Design PC
Photographers: Opulence Studios

Statement of Design Approach:
Located at the intersection of Horizon Ridge Parkway and Coronado Avenue in Henderson, Nevada, the Coronado Medical Building met the challenge of providing a first class medical office building and parking garage on a tight site while maintaining an aesthetic and scale commensurate with the adjacent residential neighborhood. Lower in profile, the parking garage was placed to the south edge of the site adjacent to the residential neighborhood and designed to act as a transition from the residential neighborhood to the commercial office building. The taller medical building was eased toward the northwest corner of the site giving it a commanding presence at a primary intersection, while distancing it as far as possible from the adjacent residences. The aesthetics of the building relate to the commercial buildings to the north and west while providing a pleasing appearance to the residential neighbors to the east and south.

Narrative:
Site and zoning requirements revealed the site would not support the amount of required parking without the use of a parking garage. The site, bounded to the east and south by residential areas, was divided into a north and south half. The parking garage was located on the south half with the building located on the north half.

The Coronado Medical Building uses color, materials, and textures conducive to the scale of the building. The use of stone, ground faced concrete masonry and stucco combined with the varied relief of the building façade creates a warm and inviting appearance. The building entry is enhanced by a raised standing seam metal roof over clerestory windows. Landscaping and ground faced concrete block retaining walls accent the north elevation.

The entrance lobby is a dramatic two story space featuring an interior curved glass curtain wall with offices overlooking the lobby. A curvilinear balcony with a glass and metal railing connects the east and west offices with the elevator lobby. The lobby is flooded with natural light from full height vertical windows and clerestory. The finishes of the exterior extend into the lobby by use of engaged stone columns and slate tile at the feature wall. The slate is extended onto the floor adding warmth to the two story space.

The east and west wings of the Coronado Building provide medical offices and physical therapy space. The west wing of the building houses a fitness center featuring a 2-story space used for rehabilitation of sports related injuries, a therapy pool, and an exterior running track extending the length of the building. On the second floor is the orthopedic physician's office with an MRI, x-ray room, and exam rooms with windows overlooking the 2-story fitness center. The second floor of the east wing of the building provides physician office space. On the first floor an out-patient surgical center is currently under construction.

To soften the impact of having a parking garage immediately adjacent to residences, the lower level of the garage was placed below grade with the second level at fourteen feet above finish grade. The structure was enhanced by use of additions to the façades creating elevated landscaped areas and dividing the façade into sections. The use of color and specially designed sports medallions enhance the aesthetic value and aid in reducing the perceived scale of the garage.

Sustainable Description:
While not actively pursuing goals of the United States Green Building Council for LEED Certification, the Coronado Medical Building has elements relating to sustainability.

The building roof is a white, highly reflective TPO membrane for mitigation of the roof "heat island effect" keeping the interior of the building cooler.

Many of the construction materials are made of recycled or recyclable content and/or of local production.

The abundance of glass on the first floor fitness/rehabilitation gymnasium and at waiting rooms, exam rooms, and offices at the second floor allow the majority of the building user's access to natural day lighting.

Exterior windows and curtain walls use tinted low -e glass to reduce heat gain. On the south elevation, the use of sun shades further assist to reduce the heat gain.

 

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:04 PST