Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008





 


Entry number: B08010
Project Name: UNLV Student Services Phase Two
Building Type: educational
Completion Date: July 2007
Architect: assemblageSTUDIO
Building Location: 4505 S. Maryland Pkwy. Las Vegas, NV 89154

Design Team:
Electrical Engineer: TJK Consulting Engineers, Inc.
Landscape Architect: Marriotti Landscape Architecture
General Contractor: Richardson Construction, Inc.
Structural Engineer: Mendenhall Smith Structural Engineers
Civil Engineer: Summit Engineering
Mechanical Engineer / Plumbing: Petty Engineering Las Vegas, LLC
Specifications: Spectra Consulting

Statement of design approach:
To create a working environment rich with natural lighting and also to create an exterior microclimate for users and students to progressively become cooler in the sequence of spaces before reaching the entrance of the mechanically cooled interior.

Narrative:
The facility serves as the new location for student registration & recruitment on the UNLV campus. In an attempt to create overflow space for peak demands on registration & campus tours, the two structures open into a common plaza. The sheltered courtyard creates a protection environment cooled through breezes generated by exterior "Big Ass" fans. The fans, landscape & recessed seating plaza will cool the ambient exterior temperatures by 15-20 degrees. The landscape within the plaza changes to create a dense oasis for a comfortable microclimate. Both structures utilize north and south daylighting strategies and use full height glazing in the courtyard to bring the outside in.

Our research into office and customer service areas indicated that natural lighting was the key to employee satisfaction in their productivity, moral, absenteeism and turnover as well as playing a vital role in satisfying the customer. The research shows it wasn't just providing a skylight or small "peeking" window, but vast amounts of glazing to allow for visual distractions and lighting. We explored various means of getting natural light into the facility; large open glazed walls, viewing windows, and skylights that run almost the entire length of the building.

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:04 PST