Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2008 awards -> Joe Crowley Student Union, University of Nevada, Reno

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2008








 


Entry number: B08002
Project Name: Joe Crowley Student Union, University of Nevada, Reno
Building Type: Educational
Completion Date: Fall 2007
Architect: WTW Architect

Design Team:
Architects: Collaborative Design Studio (Associated Architect)
Interior Designer: Collaborative Design Studio
Electrical Engineer: MSA Engineering, Inc.
Landscape Architect: Lumos & Associates, Inc
General Contractor: Penta Building Group
Structural Engineer: Forbes & Dunagan
Civil Engineer: Odyssey Engineering, Inc
Photographers: Jeffrey Dow Photography
Mechanical Engineer: Petty & Associates

Narrative/Project Description:
TYPE OF PROJECT: University Student Union
COMPLETION DATE: Fall 2007
TYPE OF CONSTRUCTION: Steel & Concrete
MATERIALS USED: Steel, Concrete, Brick & Metal Panels
BUILDING AREA: 167,000 sf

Project Description:
Positioned at the crossroads of three major University campus axes and prominently positioned to be visible from the relocated campus entrance, this new student union is fulfilling numerous campus master plan objectives such as providing the arrival point to the University while serving as a springboard for planned expansion to the east. It's unique hillside location permits a dramatic vertical transition through the atrium of the building linking the multiple food service venues, campus bookstore, student government offices, student clubs and organizations, numerous conference rooms, an 800 seat multipurpose ballroom and a 240 seat theater.

The building functions as a space where learning and socializing occur simultaneously in an environment designed to embrace and welcome many facets of the community.
The central plaza acts, as a catalyst for student and visitor interaction - designed to be open, dynamic, and vibrant, it's role is to serve as a University center and public gathering place.
The Student Union also was designed to be engaging and interactive - to enhance and represent the image and identity of it's students, teachers, and users in a way that was both positive and confident. Though large in size, the building has been detailed to add a human scale through the use of height changes, spatial variation, overhangs and terraced walkways.
In the end, the design was aimed at enriching campus life and the educational process by providing cultural, social, recreational and intellectual experiences which students can share with faculty, staff, alumni and guests.

Sustainable Description:
Environmentally sustainable design has been integrated into all planning levels of the project and on every scale from the global design of the building to the individual selection of furniture. Green principles were applied to building features, site development, mechanical and plumbing systems, and electrical fixtures and controls.

During schematic design a small scale model was built to test the actual performance of sun-shade devices to design the exact angle and length of each sun-shade. Because of this testing, different strategies were employed including location of windows, skylights, day­light harvesting interior shelves, and exterior placement of sunshades. The interior sunscreens and light shelves were coupled with automatic lighting controls to minimize energy usage. In addition, high efficiency and variable "U" value glass was used and specified in relation to building exposure. High energy efficient systems were used for power, heat, and cooling to reduce overall energy consumption.

On the exterior of the building materials were selected which were durable and sustainable, possessed high thermal mass, and made from recycled materials. The roof was designed as a "cool" roof - including mechanically fastened, 60 mil. thick, fire/windstorm class 1 A90 EPMD or single-ply PVC panels to reflect the light. Solar panels were also installed on the roof to add a continuous and renewable energy source to the building.

On the interior of the building materials were specified that had been made from recycled components including plastics, metals, and fabrics. Walls and wall coverings were used with low VOC and long lifecycles, and flooring products were chosen that contained post industrial recycled content, organic content, and low VOC emmitance. We also strived to recycle all excess waste produced during construction.

In the development of the site the landscape was designed with xeriscaping, drip irrigation, and paver design to reduce heat-island effect. The end result was a building design that strived to reduce overall evergy consumption, increase longevity and lifecycle, and minimize the impact on the environment.

 

 

 

Back to top




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:04 PST