Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2007 awards -> House in 2 Parts

 
       NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2007
MERIT AWARD        











 

Entry number: UB07025
Project Name: House in 2 Parts
Location: Las Vegas NV
Building Type: Single Family Residential
Completion Date: Oct. 2007
Architect:  assemblageSTUDIO


Sustainability Description

Design Team:
Architect: assemblageSTUDIO
Civil Engineer: Summit Engineering
General Contractor: SMG
Structural Engineer: Mendenhall Smith

 

Narrative/Project Description:
Creation of a nontraditional house to provide for a return of children from college during summer and after graduation as well as providing for the potential of rental income at the owner's retirement.

The residence lies at the foothills of the Redrock Mountains within a master planned community in southwest Las Vegas. The design departs from the traditional U-shaped desert courtyard home by dividing the home into two actual components linked through a common elevated court. The design works with the existing contours to screen the view to the Las Vegas valley upon entry to the site, drawing you across a bridge over the site into the elevated court which serves as the exterior living room for the owners. Here the view to the strip is exposed. The split of the home in two parts, occurs to create a main house - living and master suite and a guest house - family, theatre and guest bedrooms. Using the stratification of the Redrocks, the materials emphasis a horizontally within the massing.



Sustainability Description:

The design reinforces living in the desert through an incorporation of indoor and outdoor living environments. Daylight is celebrated. Each space receives protected lighting and maximum viewing potential away from late afternoon heat gain. The materials have been selected from this area to create a connection to the native mountain base. A feeling of permanence is achieved. Additional materials are selected to create a high performance envelope with R49 insulation. Solar panels create the heating for the domestic water, radiant floor heating and pool water. Individual high SEER mechanical equipment is supplemented with cross ventilation and room fans. Interior material were selected for their low emission qualities.

Massing of the design created convection breeze patterns across the pool and into the two separate volumes. In the landscape, hardscape is minimized and made permeable.

 

Back to top

       




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:03 PST