Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2007 awards -> Mandelbaum Schwartz Law Offices

 
       NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2007       






 

 

 

Entry number: B07065
Project Name: Mandelbaum Schwartz Law Offices
Location: 2012 Hamilton Lane
Building Type:
Office Building
Completion Date: November, 2004
Architect:  Carpenter Sellers Associates


Sustainable Description

Design Team:
Architect: Carpenter Sellers Associates
Civil Engineer: CivilWorksInc
Electrical Engineer: Wright Engineers
General Contractor: Daniel Jagger Construction
Interior Designer: Carpenter Sellers Associates
Landscape Architect: Sage Design Studio
Structural Engineer: JCI
Photograher: Carpenter Sellers Associates

 

Narrative/Project Description:
The site’s location was the advent of a Medical District Zoning, offering the opportunity to celebrate this event by distinction of design character from its surrounding and waning context. The contemporary solution consisted of the main structure becoming a simple box with a north / south oriented butterfly roof to allow high day lit clerestories. The solar / car canopy engaged the main structure as well as engaging the angle of the perforated metal tilted cube and highlighted the primary entrance was. This solution allowed clients to be protected from the elements from their car to the front door along with incorporating the carport with the architecture.  The building’s design has adopted the idea of harvesting and channeling water to its landscaping. Copper open faced scuppers run water down the face of the building giving the metal a blue, green and purple patina.

Inside, natural light is abundant throughout the building with indirect day light from the clerestory refracting off the inverted wood ceiling and on to the central file area. All offices utilize direct/indirect light fixtures. The open office layout and abundant natural daylight provide a sense of openness for a relatively small office building. Travertine, bamboo flooring, cherry wood ceilings, and rich earth tones all blend together to create a warm space.

Sustainability Description:
Harvest rainwater off roof for landscape.
Orientation worked against the team. Integrated shade for the west facing windows in the form of a car canopy incorporated into the architecture.
Daylight was incorporated into all areas of the building.
Materials were chosen based on locality.
Renewable bamboo veneer flooring.
Heat island effect was mitigated by plantings of large shade trees along the western perimeter of the parking lot while the integrated shade canopy helps to lessen the amount of exposure as well. The plantings are not required by code and this was above and beyond zoning code for landscape.

 

Back to top

       




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:02 PST