Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2007 awards -> Peak Drive Medical Office Building

 
       NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2007        














 

Entry number: B07037
Project Name: Peak Drive Medical Office Building
Location: 7301 Peak Drive, Las Vegas
Building Type: Medical Office Building
Completion Date: September, 2005
Architect:  JMA Architecture Studios


Sustainable Description

Design Team:
Architect: JMA Architecture Studios
Electrical Engineer: Helix Electric
General Contractor: The Korte Company
Interior Designer: JMA Architecture Studios
Photographer: Opulence Studios
Structural Engineer: Wright Engineers

 

Narrative/Project Description:

The building is steel and metal stud framed with an EIFS exterior finish. The use of technological materials (i.e. metal panels, and mullionless glazing) and indigenous materials (i.e. stone) and colors blend the highly technical mature of the owner’s medical imaging business with the surrounding desert environment.

Steinberg Diagnostic Medical Imaging is an innovative and expanding medical imaging company. As the building owner, they decided to combine their administrative functions into this one location. By doing this they are freeing up space in their other facilities to add additional imaging functions. The remaining space in the building’s first floor is for medical related tenants. This type of space is needed in the medical corridor this building is located within.

The building owner is very design oriented. We were requested to go beyond the typical medical office and create a building that represents the type of technical advances that the medical industry is making today. The “MRI slice” that is made through the building is one detail that signifies this. The detailing that highlights the infusion of materials and forms was of great importance.

A decision to change contractors was made between design and the start of construction. This change brought with it necessary construction budget revisions that required revising certain exterior materials and landscape designs. The final building represents the result of the design team and contractor’s resolve to provide the owner with a building that met his expectations for design and construction quality.

 

Sustainability Description:

The landscape design included low water usage plants which are native to the arid climate of the southwest. The use of these plants will reduce the water consumption by over 50%. As it matures this desert landscaping will enhance the desert color palette of the building.

The building placement on the site required orienting the building so that its mullionless window wall (MRI slice) was north facing. This allows for views to the mountains and the natural daylighting to extend into the building’s open office space reducing the need for continuous fluorescent lighting. The perimeter windows incorporate an integral solar shading device to control direct sunlight into the building.

 

Back to top

       




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:02 PST