Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2007 awards -> State of Nevada Stanley P. Jones Office Building

 
       NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2007        










 

Entry number: B07015
Project Name:State of Nevada Stanley P. Jones Office Building
Location:  2800 E. St. Louis Ave.
Building Type: Office
Completion Date: February,  2006
Architect:  Dekker/Perich/Sabatini

Sustainable Description

Design Team:
Architects: Dekker/Perich/Sabatini
Civil Engineer: Lochsa Engineering
Electrical Engineer: Harris Consulting Engineers
General Contractor: Roche Constructors, Inc.
Interior Designers: Dekker/Perich/Sabatini
Landscape Architect: J.W. Zunino & Associates
Photographer: Patrick Coulie Photography
Structural Engineer: Dekker/Perich/Sabatini

 

Narrative/Project Description:

Function: The plan of the building is organized into three, two story, functional zones: a zone on the west for employees and building services; a northeast wing to house administrative services and spaces for public dispute settlement, and a southeast wing for an unemployment insurance call center and field personnel offices. The plan organization was driven by the need for separate public and employee access. This separation was achieved utilizing the natural site grades, by providing two separate entry points, one at the upper, west end of the site for the employee entrance and another at the lower, east end of the site for the public.

Day lighting: The narrowness of building footprints allows natural light to be delivered to any point within the occupied areas as well as to allow views to the north, south, and east. Equally important was the use of a butterfly roof to capture light and, at the same time, shade the glazing from direct sunlight with long, deep overhangs.

Environmental systems: An under floor HVAC distribution system provide individual employee comfort control and more healthy air quality. The elevated floor also provides for the distribution of all electrical and communications cabling providing ease of access for future reconfiguration.

Exterior Building Materials: Reds, tans, and lavenders, colors of the Mojave Desert were used as the facility’s color palette. Exposed concrete, inspired by the renowned 19th century, “Scotty’s Castle” of Death Valley is also used to express a totally green, self sufficient architecture in response to our harsh desert environment.

 

Sustainability Description:

The new two-story, 60,000sf office building for the State of Nevada, Department of Employment, Training and Rehabilitation, (DETR), is designed to bring together several departments, scattered throughout the Las Vegas valley in various facilities, as well as provide for anticipated future growth of the department.

Serving the Director’s Office, Southern Regional Employment Security Division, Unemployment Insurance, Appeals, Benefits Accuracy Measurement, Benefit Payment, and Field Audit, this new building addresses security and visitor entry and access through layers of accessibility. Additional features include an open office landscape environment for a major call center, administrative offices, job connect facilities, a computer service center, and warehouse.

This project boasts a LEED Silver Certification level of design, however will not file for certification. Natural day lighting, drought tolerant landscaping, and energy conservation are key LEED features. However, this building design goes beyond tradition for Nevada and is the first of its’ kind. The design for this building incorporates raised access flooring as a means of delivering voice, data and power to maximize flexibility and under floor HVAC for air distribution. The under floor air technology is expected to improve indoor environmental quality, reduce construction and operating costs, and boost productivity by giving the occupants greater control over their environment and their thermal comfort. All electrical switches are on sensors to automatically shut on and off when the rooms are entered or unoccupied for a length of time.

In addition, the building is situated to preserve the magnificent mountain views to the east and is located back from the street in a park-like setting incorporating walking paths around the campus and connection to other State buildings in the area.

 





Back to top

       




Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:01 PST