Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2006 awards -> Mountain's Edge Recreation Center

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2006









 

Entry number: UB06008
Project Name: Mountain's Edge Recreation Center
Building Type:  Recreation Center
Completion Date: March 2008
Architect: SH Architecture

Design team:
Interior designer: SH Architecture
Landscape architect: Southwick Landscape
Structural engineer: Mendenhall- Smith Incorporated
Electrical engineer: JBA Consulting
Civil engineer: Loscha Engineering
Others on the design team: E.S.G Construction Consultant

Design approach/Narrative: The recreation center will be the first realized design in the new Mountain’s Edge Regional Park. Therefore, the building will serve as the welcoming gateway as it establishes the design tone for future park developments. Special measurements are taken to ensure the design complements and responds to the existing context. Architectural elements and material/color palette are derived and interpreted from the existing neighborhood character. The building will be amongst the first in Las Vegas to receive a sustainable Green Globes certification. In response to creating an environmentally responsive and energy conscience design, the building is sited to take full advantage of the site’s intrinsic daylight views.

Mountain views become the focus and inspiration for the design. The Lobby becomes the buildings feature element as it creates a community gathering spot. Soaring roof lines and glass expanses allow for controlled natural daylight to permeate the space while directing the user’s eyes towards the surrounding mountain views. Careful consideration is given to the flow of the building to the land and the landscape. The user is aware of their environment at all times. Careful planning with the client, end user, and the community was necessary to ensure the inclusion of the pragmatic requirements and activities desired for the facility. The result is a clear internal organization to promote security and safety for the facility and its users. The Mountains Edge Recreation Center will be a destination for the growing neighborhood not only for fitness, but for education, community, and culture.

 

 

Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos



 

 

 


       



These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:01 PST