Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2006 awards -> Nevada Residence

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2006
HONOR AWARD










 

Entry number: B06026
Project Name: Nevada Residence
Building Type: Residential
Completion Date: Spring 2002

Architect: SVWB Architects & Studio AD. (Architect of record: Angela Bigotti)
Structural engineer: Ferrari Shields
General contractor: United Construction

Design Approach/Narrative: Resting in the shadow of Job’s Peak and the Sierra Mountain range on the easterly slope of this new custom home planned community, the home combines wing-like rotated gable roof plates and vertical towers stepping along the slope to delineate a hillside alpine contemporary aesthetic. The home conveys a tectonic directness with the exposed steel framework and masonry towers. Concrete masonry “structural core” towers are married with long span steel beams and dramatic cantilevered and stayed bridges, which cascade dramatically toward the valley floor. These “bridges through space” generate an open suspension of structure akin to a tree-house experience.

The owner desired a unique contemporary home that makes a strong statement yet responds to the mountain context and maximizes connections to the site and views from within. The form was inspired by the first project of our upstart firm. This 1997 project, which took its inspiration from the beautiful vernacular timber barns of the Sierra Nevada (with their prow-like projecting roofs over their hay lofts), along with Lloyd Wright’s Wayfarer’s Chapel in Palos Verdes California (1946-51) inspired our development of the formal and organizational development of this building. We saw inherent in this concept an appropriateness to the site and client brief, as well as several efficiencies Which would allow us to poetically deal with the setting (Such as lateral force resisting masonry towers which would accommodate various servant spaces while allowing an uncanny openness to the rest of the structure).

From the ground up the floor plan is organized as levels of parking, entertainment, public, and private. The parking and garage level on the ground level. The intermediate level, for entertainment consists of the indoor pool, game room, guest rooms and deck. The main public level occupies the office, living room, kitchen, and deck. The upper level provides privacy for the master suite.

 Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

 

 

 


       



These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:00 PST