Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2006 awards -> An Artist Playground

 
NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2006
MERIT AWARD






 

Entry number: B06019
Project Name: "An Artist Playground"
Building Type: Residential
Completion Date: December 2005
Architect: Joel Sherman JLS Design

Design team:
Landscape architect: BP Landscape
Structural engineer: Gabbantwoods
General contractor: John Hagen
Photographer: Joel Sherman

Design Approach/Narrative: “an artists playground”…… nestled into the rust colored rich soil of the Sierra Nevada foothills (in Nevada City, California), the Waxman Residence emerges from the hillside complimenting rather than dominating the surrounding manzanitas, cedars, pines, madrones, and sculptural black oats. Amidst the 21 acre parcel and poised over Mosquito Creek, the Zinc colored arched from echoes the surrounding granite outcroppings, the lateral corten steel shed is reminiscent of the vernacular-utilitarian mining sheds. The form, the layout, the materials, and the detailing all stem from the Owner’s various and sometime conflicting desires. Providing numerous wall planes for predetermined works of art while creating visual vignettes. Instituting the perception of an organic, flowing plan while still maintaining a tight budget, was achieved by structurally insolating serpentine-like sandblasted CMU site walls occasionally sliding through the structure. Also, in an effort to coexist with the property, the plan consciously meanders through the forest floor establishing a hierarchy of courts and plazas. Extensive use of clerestories mitered glass corners, glass saw-cut into CMU walls, and material extension from inside to out sustains the natural light utilization and indoor / outdoor spatial transitions. Presenting an established processional guest entry sequence from road to living room, while screening the Owner / service access was an additional request. Furthermore, in an effort to gel, these among other programmatic issues, a consistent detailing language is employed from stem to stern.

 

Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

 

 

 


       



These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:00 PST