Architecture Studies Library
       University of Nevada, Las Vegas Libraries
UNLV HOME (University of Nevada, Las Vegas)
Links for ASL and Libraries Hours for all UNLV Libraries Search catalog for all UNLV Libraries Access your library account ASL Comment Form
ASL Books     Articles     Course Reserves    
                            
The ASL The Web


UNLV Libraries -> Architecture Studies Library -> Las Vegas Guides and Collections ->
   AIA Nevada Design & Service Awards Archive -> 2006 awards -> Arlen Ness Motorcycle Showroom

 

NEVADA AIA DESIGN AWARDS 2006
CITATION AWARD


Showroom



Showroom

Showroom

 

Entry number: B06012
Project Name: Arlen Ness Motorcycle Showroom
Address: 4020 Boulder Highway, Las Vegas
Building Type: Commercial
Completion Date: February 2006
Architect: Carpenter Sellers Architects

Design team:
Interior designer: CSA
Landscape architect: JW Zunino Architect
Structural engineer: RL Balogh Consultant Engineers
Electrical engineer: TJ Krob
Civil engineer: Taney Engineers
General contractor: LM Construction
Photographer: CSA+Paddock Productions


Design Approach/Narrative: Our custom elements are the canopy and store front window mullions. A dynamic canopy of galvalume metal folds and bends around two sides of the building. The canopy is based on proportions and scale; we worked from hand made study models and computer 3D models. The canopy provides a dramatic street front presence to compliment and accentuate the custom motorcycles that are outside on display. This enhances the shopping experience of the customers; the canopy reflects the colors of the motorcycles and the neon signage as well as provides shade during the day. Diagonal window mullions represent the independent direction pf motorcycles and the freedom to go anywhere. This subtle suggestion is also meant to compliment the custom bikes.

Butler manufactured steel spans the 115-foot length of the showroom which provides a completely open showroom area; columns are only around the perimeter. Stained concrete floors inside are cut diagonally and extended into the outdoor showroom. Lighting was also important aspect of the design; this is an infill lot in an older part of town across the street from the casino and older retail on either side. Dramatic lighting and neon help to establish it’s presence in the older area. The facility houses the indoor and outdoor showrooms, office space, a shop area and storage. The new facility provides the owner with a budget conscience design that is unique and interesting, like a custom bike.

Materials used included glass, steel, standing seam galvalume, and metal (heavy metal) and the building area totaled 17, 375 sf.

Material in ASL Library: Form Core Boards, Project Description Form, Exteriors Photos, Location Map, Site Plan, Floor Plan, and Interior Photos

 

 


       



These images are low-resolution reproductions of the images provided for the AIA Nevada Design Awards. All materials should be considered copyrighted and may not be reproduced or used without permission.






Monday, 17-Dec-2012 10:50:00 PST